Nico van Nieuwkoop (1912–1943)

Nico van Nieuwkoop

De IJmuidense walserijarbeider Nico van Nieuwkoop deed zich tijdens de Duitse bezetting kennen als een voorvechter van de arbeiders op het bedrijf. Als afgevaardigde in de bedrijfskern verdedigde hij hun belangen en was hij de erkende leider in talloze korte stakingen.

Nico speelde een vooraanstaande rol tijdens de Februaristaking 1941. Bij Van Leers Walserijbedrijf riep hij zijn collega’s op tot staken.

Jan Brasser: “Nico van Nieuwkoop was er al vroeg bij. Hij is in discussie geweest met de eigenaar Bernard van Leer. Ze zouden net plat gaan toen Van Leer met z’n sportwagen uit Amsterdam kwam geraced. Hij sprak in ’t schaftlokaal dat er niet gestaakt kon worden enz. enz. De joodse Bernard van Leer nota bene. Daarna heeft Nico van Nieuwkoop weer gesproken. Applaus! En ze gingen plat.”

Ook tijdens de April-meistaking 1943 wekte hij zijn collega’s op het werk neer te leggen. Onder zijn leiding trok een grote groep stakers naar de andere afdelingen van het bedrijf.

Op 1 mei 1943 werd Van Nieuwkoop door de bezetter gearresteerd en de volgende dag als vergelding voor de staking gefusilleerd. De bezetter legde hem ook “poging tot illegale communistische celvorming” ten laste.

De Van Nieuwkoopstraat in IJmuiden is naar hem vernoemd. Ook staat zijn naam vermeld op het oorlogsmonument Hoogovens-Mekog-Cemij in Velsen-Noord.

Bronnen:

  • Jan Brasser / Otto Kraan, Witte Ko. Herinneringen uit het gewapend verzet
  • Archief CPN
  • Oorlogsgravenstichting
  • Oorlogsslachtoffers IJmond

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *