Meteen naar de inhoud

Straten in IJmuiden en Zaandam

Er zijn twee straten vernoemd naar Jan Bonekamp: de Jan Bonekampstraat in Zaandam en de Bonekampstraat in IJmuiden. De Bonekampstraat in IJmuiden maakt deel uit van de Verzetsheldenbuurt en werd eind jaren veertig opgeleverd, als onderdeel van de wederopbouw van IJmuiden.

Bonekampstraat, gezien in noordoostelijke richting vanuit de De Pagterstraat. Architect Harrevelt te Haarlem (foto ± 1948), door: Borselen, W.J. van, Noord-Hollands Archief / Gemeente Velsen, KNA001003786.
Oostzijde Bonekampstraat gezien vanuit de Lagerstraat (foto ± 1950), Noord-Hollands Archief / Gemeente Velsen, KNA001003792.

In de loop van de oorlog werd een deel van IJmuiden vernietigd. De oorspronkelijke bebouwing rond de Bonekampstraat, maar ook de (oude) Frans Halsstraat (waar Jan Bonekamp met zijn gezin woonde) lag in het zichtveld van de Duitse kustbatterijen op de Velser spoorwegbrug. Om die reden werden de woningen in 1944 op last van de bezetter gesloopt. Jan Bonekamp heeft de sloop van zijn woning niet meer meegemaakt: hij stierf op 21 juni 1944.

IJmuiden vóór de oorlog.
Op de voorgrond de Frans Halsstraat.