Ga naar de inhoud

Boeken

In onderstaande boeken komt Jan Bonekamp voor. De meeste boeken zijn alleen nog tweedehands verkrijgbaar, bijvoorbeeld via www.boekwinkeltjes.nl


Witte Ko. Herinneringen uit het gewapend verzet

‘Witte Ko’ was de schuilvaan van de Noord-Hollander Jan Brasser in het gewapend verzet in ’40-’45. ‘Witte Ko’ werd een begrip in de illegaliteit; de nazi’s maakten verbeten jacht op hem – zonder succes.
Hij nam deel aan vele fameuze acties, samen met mensen als Hannie Schaft, Jan Bonekamp en Gerrit van der Veen. Vaak bonden ze plaats onder zijn leiding: eerst bij de Raad Van Verzet, daarna als commandant van de Gewestelijke Sabotage Afdeling van de Binnenlandse Strijdkrachten.
Na de oorlog werd hij door Koningin Wilhelmina onderscheiden met de Bronzen Leeuw wegens ‘het bedrijven van bijzonder moedige en beleidvolle daden’.

Otto Kraan (geb. 1936), bedrijfspersoneelschef bij Hoogovens, tekende het boeiende levensverhaal op van deze antifascist, die ooit als Hoogovensarbeider zijn eerste sabotage-acties tegen de bezetter begon. Zonder in sensatie te vervallen weet hij de spanning van het gewapende verzet vast te leggen en verheldert hij het waarom én de betekenis van de strijd tegen het fascisme.

Uitgeverij Pegasus, 1982
ISBN 90 6143 185 9


Het meisje met het rode haar

Hannie Schaft, bekend als ‘het meisje met het rode haar’, zit tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet. Haar strijd tegen de Duitse bezetter verhardt wanneer Hugo, haar geliefde, wordt opgepakt. Genadeloos beslist ze als rechter én beul over het lot van collaborateurs, totdat de Duitsers haar uiteindelijk arresteren en in de duinen van Bloemendaal fusilleren – slechts twee weken voor de bevrijding. Theun de Vries baseerde zijn roman op het ware verhaal van Hannie Schaft (1920-1945). Het is een genuanceerd portret van een jonge vrouw, die tegenover de terreur van de nazi’s haar idealen overeind hield.

Het meisje met het rode haar verscheen in 1956 en sindsdien wordt deze klassieke oorlogsroman keer op keer herdrukt. De gelijknamige film, met Renée Soutendijk in de hoofdrol, was zeer succesvol. Dat de belangstelling voor Hannie Schaft nog altijd onverminderd groot is, blijkt uit het feit dat er een theatervoorstelling van het boek wordt gemaakt, met Roos van Erkel, Jim Bakkum, Joke de Kruijf en Sjoerd Pleijsier.

Uitgeverij Querido
ISBN 9789021459172


Toen niet nu niet nooit

Hoe voel je je wanneer je met je fiets langs de stoeprand staat te wachten tot de S.S.-officier die je moet liquideren zich vertoont? Of wanneer je opdracht krijgt een groep joodse kinderen in veiligheid te brengen en het mislukt?
Truus Menger-Oversteegen beschreef in dit boek haar ervaringen in het verzet met haar zuster Freddie en Hannie Schaft. Het gaat over jonge mensen die zich inzetten voor een zaak die ze hun leven waard achten.
Truus was pas zestien toen de oorlog uitbrak; haar zusje Freddie was nog maar veertien. Ze maakten deel uit van dezelfde verzetsgroep waarbij ook Hannie Schaft was aangesloten en hebben vele malen met haar samengewerkt. Het boek gaat over acties die slagen en over mislukkingen –  het gevoel van voldoening of bittere teleurstelling daarna. De verhalen zijn des te aangrijpender omdat ze zo sober geschreven zijn.

Leopold, 1982 / Amor Vincit Omnia, 1994
ISBN 9789072033376 

Dit boek is onder meer hier te bestellen.


Hannie Schaft. Het levensverhaal van een vrouw in verzet tegen de nazi’s

Verzetsstrijdster Hannie Schaft werd op 17 april 1945 – drie weken voor de bevrijding – doodgeschoten in de duinen bij Bloemendaal. Hierbij zou ze, na een schampschot, koelbloedig hebben gezegd: ‘Ik schiet beter’, waarna een SD’er zijn machinepistool op haar leegschoot. Hannie Schaft groeide uit tot een legendarische figuur in het Nederlandse verzet tegen de Duitse bezetter. De net als Schaft uit Haarlem afkomstige journalist Ton Kors raakte in toenemende mate door haar geïntrigeerd. Nadat hij een reeks artikelen aan Schaft had gewijd besloot hij tot het schrijven van haar levensverhaal. Een groot aantal mensen die haar gekend hebben, vertellen in dit boek over haar. Hun getuigenissen geven gestalte aan deze jonge vrouw, die ook het liquideren van tegenstanders en verraders niet uit de weg ging. In zijn boek brengt Kors ook de controverse na haar dood, of zij al dan niet behoord had tot de illegale CPN, ter sprake. Ton Kors’ Hannie Schaft geeft een uitstekend gedocumenteerd en levendig beeld van een van de belangrijkste figuren van het Nederlandse verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Aan deze uitgave wordt een uitgebreid nawoord toegevoegd.

Journalist Ton Kors (1946-1993) was correspondent in Zuid-Afrika, werkte voor het Haarlems Dagblad en was chef reportage bij Nieuwe Revu

Van Gennep, 1976 / Just Publishers, 2015
ISBN 9789089759405

Dit boek is onder meer hier te bestellen.


De Velser Affaire. Een omstreden oorlogsgeschiedenis

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de bezetter in Velsen en Kennemerland ongekend succesvol. De Duitsers arresteerden en vermoordden een aantal veelal communistische verzetsmensen, onder wie Hannie Schaft. Na de oorlog deden geruchten de ronde over wat de Velser-affaire ging heten. Waren de verzetsmensen verraden door Nederlandse en geallieerde autoriteiten, die zo de linkse beweging wilden raken? Dit boek geeft antwoord op een aantal vragen die de gemoederen nog altijd bezighouden.

Bas von Benda-Beckman is als gastonderzoeker verbonden aan de Campus Den Haag/Universiteit Leiden. Hij promoveerde op A German catastrophe. German historians and the Allied bombings, 1945-2010.

Uitgeverij Boom, 2013
ISBN 9789461052841 

Dit boek is onder meer hier te bestellen.


Arbeidersverzet tijdens de Duitse bezetting

In zijn ‘herinneringen en overdenkingen’ gaat Hugo van Langen (1923) in op de achtergronden en oorzaken van de Tweede Wereldoorlog en het fascisme. Hugo maakte deel uit van het communistisch verzet in Rotterdam en Haarlem. Door zijn teksten loopt een rode draad van erkenning voor de rol van arbeiders in het verzet.

Eigen beheer, 2019

Dit boek is onder meer hier te bestellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *