Ga naar de inhoud

Johannes Th. Lebbe (1878-1943)

Johannes Th. Lebbe

De Haarlemmer Johannes Theodorus Lebbe was tuinman en actief in de vakbond, het NVV. Tijdens de oorlog was hij betrokken bij de verspreiding van de illegale communistische krant ‘De Waarheid’.

Lebbe stond al in 1923 op de kieslijst voor de communistische partij in Haarlem, op een laatste, zesde plek. De communisten wonnen één zetel.

Lebbe komt ook voor op de lijst ‘links-extremistische personen’ van de inlichtingendienst uit 1939. Op deze lijst, die ook in handen is gekomen van de Duitse bezetter, wordt Lebbe omschreven als een “zeer vurig en fel communist”.

Als vergelding voor de moord op een Duitse onderofficier in Haarlem, op 30 januari 1943, werden meer dan honderd inwoners van de stad opgepakt. Een groot aantal van hen werd naar het concentratiekamp gestuurd. Tien van hen werden ter dood gebracht.

Lebbe werd op 2 februari 1943 samen met 9 anderen in de duinen bij Bloemendaal gefusilleerd. Zeven communisten en drie joodse medeburgers. Hun lichamen werden in het geheim gecremeerd. Twee gedenkstenen markeren de plek van hun terechtstelling.

Bronnen:

Johannes Theodorus Lebbe
Geboren: Den Helder, 16 december 1878.
Overleden: Bloemendaal, 2 februari 1943.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *