Meteen naar de inhoud

Henk Pools (1919–1987)

De Beverwijker Henk Pools was één van Jan Bonekamps beste vrienden. Samen pleegden zij verschillende aanslagen.

Op 24 maart 1944 schoten Jan Bonekamp en Henk Pools op de Wijkerstraatweg in Velsen-Noord de mensenjager Ko Langendijk neer. Hij overleefde de aanslag. Op 14 april 1944 schieten zij de NSB-er Speijer Jasper de Graaf neer terwijl hij colporteert met de NSB-krant Volk en Vaderland.

Door Jan Bonekamp en anderen werden in deze periode nog twee aanslagen gepleegd: op de Velsense agent Ritman en de Beverwijkse verrader Van Zoelen.

Als vergelding voor deze aanslagen vond op 16 april 1944 in Beverwijk en Velsen-Noord een razzia plaats. Hierbij werden 486 jonge mannen opgepakt en als gijzelaars doorgestuurd naar kamp Amersfoort. Onder hen bevond zich ook Henk Pools. Hij werd op zondagochtend in de kerk opgepakt. Het was niet bekend dat zij daarmee één van de daders van twee van de aanslagen te pakken hadden. Ook een broer van Henk werd meegenomen.

Tijdens zijn gevangenschap in Amersfoort werd Henk mishandeld door de beruchte kampcommandant Joseph Kotälla, die de bijnaam had de beul van Amersfoort. Op 11 augustus 1944 werden een aantal gijzelaars vrijgelaten, waaronder Henk. Kotälla werd na de oorlog tot levenslang veroordeeld en zat zijn straf in Breda uit.

Henk Pools (zittend tweede van links) na zijn vrijlating met een groep medegevangenen, augustus 1944
Henk Pools met vrouw en kinderen, jaren vijftig

Op 22 juni 1945 viel Henk de bedroefde eer ten deel om de urn van zijn vriend en medestrijder Jan Bonekamp naar zijn laatste rustplaats te dragen, het familiegraf op de Westerbegraafplaats in IJmuiden.

De ervaringen van de oorlog hadden Henk zwaar aangedaan. Bij de vrijlating van Duitse oorlogsmisdadigers (de Vier van Breda) kwam telkens veel leed naar boven. Henk Pools overleed in 1987.

Henk Pools draagt de urn van zijn overleden vriend en kameraad Jan Bonekamp

Bronnen:

Met dank aan de familie Pools.

Henri Joseph (Henk) Pools
Geboren: Velsen, 12 maart 1919.
Overleden: Beverwijk, 9 oktober 1987.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *