Meteen naar de inhoud

Willem Prins (1916–1936)

De IJmuidenaar Willem Prins viel als één van de eerste in de strijd tegen het fascisme. Hij vocht als vrijwilliger mee met de Internationale Brigades tijdens de Spaanse burgeroorlog 1936–1939. Willem werd geboren in Egmond aan Zee. Volgens het militieregister van 1936 was hij ‘zeevisscher’. Over hem is verder weinig bekend.

Zijn ouders woonde voor de oorlog aan de Piet Heinstraat nummer 50 in IJmuiden. Van Willem Prins is een ansichtkaart uit Spanje bewaard gebleven. Op de kaart, uitgegeven door de Communistische Partij van Spanje (PCE), staat een foto van Dolores Ibarruri, de legendarische leider van de PCE, bijgenaamd ‘La Pasionaria’.

Op de kaart schrijft hij aan zijn ouders:

“Beste Ouders,
hier laat ik je weten dat het reuze met me gaat en ’t is te hoopen van jullie hetzelfde en ik wou graag willen weten hoe het met Mijntje gaat het is te hoopen dat ze al buiten mag loopen nou vader, je zal elke avond wel naar de radio luisteren hoe het met Spanje gaat nou we zijn Turiel nog niet helemaal kwijt hoor voor iedere meter grond moeten de rebellen verwoed voor vechten en der sneuvelden honderden van Franco wat wij daar verliezen winnen we aan de andere fronten dus (…) geeft hem nog niets nou meer weet ik niet dag hoor zeg Mijntje gedag hoor”

‘Turiel’ verwijst naar de Spaanse stad Teruel. De Slag om Teruel vormde een keerpunt in de Spaanse Burgeroorlog. Tussen december 1937 en februari 1938 wisselde de stad herhaaldelijk van handen, tot het uiteindelijk in handen viel van de Spaanse fascisten. In de loop van twee maanden verloren hier meer dan 140.000 mensen het leven.

De kaart is na de Tweede Wereldoorlog door de moeder van Willem Prins in bewaring gegeven aan het CPN-raadslid Daan Floor. Die heeft de kaart op zijn beurt weer doorgeven.

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *