Joop Sieraad werkte een tijd als stoker op een vissersboot en was daarna, zoals zovelen, jaren werkloos. Hij was sinds 1919 lid van de CPN. Tijdens de bezetting verspreidde hij de illegale krant “De Waarheid”. Ook zijn vijf zoons hielpen bij de verspreiding. Hij was lid van de luchtbeschermingdienst, die onder meer toezicht hield op de verduisteringsmaatregelen.
In de nacht van 21 op 22 januari 1943 werd Joop samen met 9 anderen Velsense communisten gearresteerd en overgebracht naar het IJmuidense politiebureau aan het Tiberiusplein. ’s Ochtends worden zij overgebracht naar de Euterpestraat in Amsterdam, waar de Sicherheitsdienst is gehuisvest, en later naar de gevangenis aan de Weteringschans.
Zijn jongste zoon Dirk herinnerde van die nacht: “Ik was toen twaalf. Mijn vader werd om half een ’s nachts opgehaald. Aanbellen en een bars bevel ‘meekomen’. Dat was het. Dat moment heeft ons hele verdere leven bepaald.”
Op 3 maart kwam Joop aan in kamp Vught, waar hij nummer 5477 kreeg toebedeeld. Op 18 mei kwam hij in Vught door elektrocutie om het leven, doordat de kuil waarin hij werkzaamheden verrichtte met stroomdraad was omgeven. Het tijdstip van overlijden werd genoteerd op 16.50.
De Sieraadstraat in IJmuiden is in 1949 naar hem vernoemd. De weduwe Sieraad–Lips kreeg als eerste een woning aangeboden in de Sieraadstraat.
Bronnen:
- Piet Hoetjes, “IJmuidense straatnaam als postuum ereteken”, in: IJmuider Courant, 3 januari 1993
- Archief CPN
- Oorlogsgravenstichting