Meteen naar de inhoud

Jaap Wolff (1923-2012)

Jaap Wolff, 3 mei 2021. Foto Roelf Schrik/Genealogie Online.

Jaap Wolff werd geboren in Bloemendaal. Zijn moeder, Maartje Stam, werkte als verpleegster. Zijn vader overleed al in 1926. Jaap werd, samen met zijn broer Joop, op jonge leeftijd actief voor de CPN in het verzet. Zij werkten onder meer samen met Hannie Schaft.

Samen met Joop schreef hij in de nacht van 4 op 5 mei 1945 het “Manifest Jongeren van Haarlem”. Het werd gedrukt bij een drukkerij aan de Zijlweg. Ook richtte zij in 1945 het ANJV-jeugdblad Eén op, dat in de jaren vijftig werd hernoemd naar Jeugd.

Na de oorlog was Jaap een naaste medewerker van CPN-leider Paul de Groot. Eind jaren zeventig werd hij directeur van het Instituut voor Politiek en Sociaal Onderzoek (IPSO), het in 1968 opgerichte wetenschappelijk bureau van de CPN.

In 1954 schreef Jaap voor de CPN de brochure De waarheid over de Februaristaking. Het boekje was een reactie op het boek van Ben Sijes over de Februaristaking, uitgegeven door het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie (tegenwoordig NIOD).

Jaap Wolff overleed in 2012. Hij was drager van het Verzetsherdenkingskruis en houder van de penning van verdienste van Haarlem.

Bronnen:

Jacob (Jaap) Wolff
Geboren: Bloemendaal, 1 september 1923.
Overleden: Haarlem, 29 september 2012.
In 1950 getrouwd met Bep Wolff-Bindels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *