Meteen naar de inhoud

Gerhard Badrian (1905–1944)

Gerhard Badrian

Gerhard Badrian was een naar Nederland gevluchte Duitse jood en fotograaf van beroep. Hij vervalste in de oorlog persoonsbewijzen voor de Persoonsbewijzen Centrale van Gerrit van der Veen. Ook nam hij deel aan gewaagde overvallen, waarvoor hij soms in de rol van foute Duitser in uniform gekleed was.

De wegen van Jan Bonekamp en Gerhard Badrian kruizen elkaar tweemaal. De eerste keer bij de poging tot bevrijding van gevangen uit de Amsterdamse Weteringschans, op 1 mei 1944. Gerhard Badrian is één van de verzetsstrijders uit de groep van Gerrit van der Veen. Jan Brasser en Jan Bonekamp maakten ook deel uit van de overvalploeg.

Op 30 juni 1944 liep hij in de Rubensstraat 26 in Amsterdam in de val van de Sicherheitsdienst. Badrian wist eerst nog te ontkomen en schoot daarbij een SD-er neer. Maar werd zelf op straat doodgeschoten.

Gerhard Badrian werd in opdracht van de bezetter in het geheim gecremeerd op Westerveld in Driehuis, op dezelfde dag als Jan Bonekamp. Van beide werd de asbus, met daarop de initialen – B.G., voor Badrian, Gerhard; en B.J.L., voor Bonekamp, Johannes Lambertus -, bewaard op het bureau van de Velsense korpschef.

De urn van Gerhard Badrian is na de oorlog bijgezet op het ereveld te Loenen. Aan de gevel op de plek waar hij op 30 juni werd neergeschoten is een plaquette aangebracht.

Bronnen:

Gerhard Joseph Badrian
Geboren: Beuthen/Bytom (Polen), 13 oktober 1905.
Overleden: Amsterdam, 30 juni 1944.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *