Meteen naar de inhoud

Daan Floor (1922-2016)

De IJmuidenaar Daan Floor kwam uit een gezin van 7 kinderen. Zijn vader was vakbondsbestuurder. In de oorlog werd hij in Duitsland tewerkgesteld door de ‘Arbeidseinsatz’. Zijn broer Bob moest ook in Duitsland werken en is er omgekomen “omdat hij zijn mond niet kon houden.”

Daan: “Ik heb me koest gehouden. Met de Russische en Poolse jongens praatte ik wel over politiek, maar vooral niet met de Duitsers.” In 1945 werd Daan door het Rode Leger bevrijd.

Daan werd kort na de oorlog lid van de CPN en bezorgde het dagblad De Waarheid. Hij werkte als betonafwerker in de bouw, onder meer aan de eerste naoorlogse flats aan de Orionweg in IJmuiden, de Velsertunnel en de latere hoogbouw in IJmuiden-Zeewijk.

In 1951 werd Daan voor de CPN verkozen in de gemeenteraad van Velsen. “In de strenge winter van 1951 kwam een vrouw naar me toe. Ze liet me haar huisje zien aan de Prins Hendrikstraat dat ze huurde van Zurmühlen. Het keukentje was zo klein als een eettafel, net als in ‘de Veertig’. Ik liep de trap op naar zolder en keek zo naar de blote hemel. De sneeuw lag in de slaapkamer. Gelukkig kon ik dat in de gemeenteraad aan de orde stellen.”

Daan is in al die jaren ook een buitenparlementair volksvertegenwoordiger geweest, “in hart en nieren”. Hij heeft bewonerscommissie en wijkraden opgezet. Jarenlang was hij voorzitter van de huurdersraad van het Woningbedrijf Velsen. Over zijn vertrek uit de huurdersraad zei hij: “Uiteindelijk ben ik weggegaan omdat de socialisten en ik als communist anders tegen de zaken aankeken. Ik ben een knokker, geen salonsocialist.”

Daan Floor overleed in 2016. Hij was jarenlang een trouw bezoeker van de jaarlijkse Jan Bonekampherdenkingen. Hij was onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Bronnen:

  • IJmuider Courant, …
  • Agnes de Boer en Marlenne Schrijver, Beleef Oud-IJmuiden. Verhalen uit de oude visserswijk, blz. 58-59
  • De Jutter/Hofgeest

Daniel (Daan) Floor
Geboren: IJmuiden, 6 september 1922.
Overleden: IJmuiden, 27 maart 2016.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *