Jan Bonekamp

Elk jaar op 4 mei om 20.30 uur herdenken we de IJmuidense verzetsstrijder, hoogovenarbeider en communist Jan Bonekamp (1914 – 1944) aan zijn graf op de Westerbegraafplaats in IJmuiden.

Over Jan Bonekamp schreef verzetsstrijdster Truus Menger-Oversteegen (1923-2016): “Een kleine, stevige arbeider met een leuke, wat brutale kop. Bruin krulhaar, een onverzettelijke kin en een paar harde knuisten. Ik herinnerde me z’n nogal stevige handdruk bijzonder goed. Ik kon twee dagen niet op de gitaar spelen… Hij was voor alle commandanten uit de Zaanstreek en Kennemerland een lastige knaap. Bijzonder eigengereid, maar ook erg moedig.”

Zijn verzetscommandant Jan Brasser (1908-1991) herinnerde zich: “De dood van Bonekamp heeft mij erg geschokt, maar je kon er niet lang bij stil blijven staan, daar was gewoon geen tijd voor, er was nog zoveel te doen. Het is heel wat keren gebeurd dat ik en Jan Bonekamp met anderen samen in aktie waren (…) Hij was een enorme verzetsstrijder, eentje van het harde en betrouwbare soort waar ik erg graag mee heb samengewerkt.”

Hannie Schaft (1920-1945) schreef na zijn dood over hem aan een ondergedoken vriendin: “Denk niets lafs van mijn vriend, hij heeft zich prachtig gedragen. Het was te wensen dat er meer van zulke mensen waren en overbleven. Hij was een van de fijnste kerels die ik ooit heb ontmoet. Onthou dit, het is heel belangrijk.”

Zijn herdenking is ieder jaar weer een treffen van allen die zich laten inspireren door zijn onverzettelijkheid in de strijd tegen racisme en fascisme.