Meteen naar de inhoud

FIR: Militaire logica lost geen problemen op – militaire acties moeten onmiddellijk worden stopgezet!

De FIR is een “ambassadeur van de vrede”. Wij staan voor vrede zonder oorlog! Daarom veroordeelt de FIR de Russische militaire actie op het grondgebied van Oekraïne. Zoals benadrukt in onze laatste nieuwsbrief, zien wij militaire escalatie niet als een oplossing voor de geschillen tussen de Russische Federatie en Oekraïne in de context van het Donbass-conflict.

Zelfs als de militaire actie beperkt blijft tot aanvallen op militaire infrastructuur, kunnen wij als internationale koepelorganisatie een dergelijke actie niet goedkeuren. Wij blijven ervoor pleiten dat deze militaire actie onmiddellijk moet worden stopgezet. Een oplossing kan alleen en moet worden gevonden via onderhandelingen waarbij de OVSE-structuren betrokken zijn.

Deze situatie onderstreept eens te meer in al haar dramatiek: Wie een de-escalatie van de situatie wil, moet terugkeren naar betrouwbare maatregelen (zoals het Open Skies-verdrag), naar de beginselen van de NATO-Rusland Founding Act van 1997 en naar echte wapenbeperkings- en ontwapeningsverdragen, die eenzijdig door de Verenigde Staten zijn opgezegd.

Niet militaire aanvallen tegen Oekraïne of anderzijds herbewapening van Oekraïne, maar diplomatie, een gemeenschappelijke veiligheidsarchitectuur en de zichtbare wil tot ontwapening zijn in deze situatie noodzakelijk.

De FIR en de daarbij aangesloten federaties hebben reeds enkele jaren geleden de eis van een nieuw beleid van ontspanning naar voren gebracht. Dit is actueler dan ooit. De vredeskrachten in alle Europese landen moeten zich hiervoor openlijk inzetten.

FIR Newsletter 2022-08 extra. De internationale federatie van verzetsstrijders (FIR) / vereniging van de antifascisten, is de overkoepelende organisatie van federaties van voormalige verzetsstrijders, partizanen, leden van de anti-Hitler coalitie, vervolgden van het naziregime, en antifascisten van de huidige generaties uit meer dan twintig landen van Europa en Israël. www.fir.at

Zie ook de verklaring van de Panhelleense Unie van Nationale Verzetsstrijders en het Democratisch Leger van Griekenland (PEAEA-DSE): “De imperialisten verdelen opnieuw de wereld, zij trekken de grenzen met het bloed van de volkeren voor de belangen van hun monopolistische groepen!” (PDF, in het Engels)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *