‘Opvallend veel jonge mensen’

De Jan Bonekampherdenking in een artikel over de terugkeer van Marx, in de Groene Amsterdammer van 5 juli. Het is bemoedigend om te zien hoe elk jaar weer meer mensen  de weg naar de herdenking vinden, als inspiratie op de strijd voor een betere wereld waar ook Jan Bonekamp van droomde.

“4 mei 2018. Zonsondergang op de Westerbegraafplaats in IJmuiden. Een meisje soundcheckt haar microfoon. Ze draagt twee vlechten en een zwart bomberjack met daarop geborduurde bloemetjes. Bij het graf van Jan Bonekamp is een groep mensen bijeen. Ze herdenken de verzetsstrijder en communist. Er zijn opvallend veel jonge mensen – meisjes met afro’s, jongens met manbuns. Vooraan zitten oude mensen. Zij houden een hand achter hun oor als het meisje een strijdlied begint te zingen. ‘De wereld staat in brand’, zingt ze in het Russisch. ‘Het tiende landingsbataljon wacht op het dodelijke vuur. We hebben nog één overwinning nodig. We hebben nog één overwinning nodig.’”

Je kunt het optreden van Dasha elders op deze website terugkijken.