Bas Vermaat: “Jan geloofde dat een betere wereld mogelijk was”

Op 4 mei trad Bas Vermaat, vakbondsman en werkzaam in de zorg, met zijn toespraak tijdens de Bonekampherdenking in de traditie van de IJmuidense verzetsheld. In een rechte lijn naar de kern van zijn verhaal richtte hij zich tot de aanwezigen: “Vandaag herdenken we Jan Bonekamp. Geboren in 1914, arbeider bij de Hoogovens, vakbondsman en communist. Jan geloofde dat een betere wereld mogelijk was, en dat je daar zelf actief aan had bij te dragen.”

In het kort haalde hij het verhaal van Jan Bonekamp nog eens aan: “In het voorjaar van 1943 breken er uit onvrede met de Duitse bezetting stakingen uit o.a. bij Hoogovens. Jan Bonekamp is er bij betrokken door het verspreiden van illegale kranten en stakingsoproepen. Later in de oorlog raakt Jan Bonekamp betrokken bij het gewapende verzet. Hij houdt zich bezig met sabotage en het plegen van aanslagen op mensen die met de Duitse bezetters heulden. Maar als hij op 21 juni 1944 samen met Hannie Schaft een aanslag pleegt op de Zaanse politiecommissaris Ragut gaat het mis. Jan krijgt een kogel in zijn buik. Zwaargewond kan hij zich niet meer verzetten tegen zijn arrestatie. Niet lang daarna sterft hij in de handen van de Duitsers.”

“Beste mensen,” zo sloot hij opwekkend af, “die betere wereld waar Jan Bonekamp van droomde is de moeite waard om voor te knokken. (…) Laten we ons verenigen in vakbonden, groepen, comités om actie te voeren, stakingen te organiseren en zo te knokken: tegen uitbuiting en onderdrukking, tegen de vernietiging van ons milieu, en voor een rechtvaardige en sociale samenleving. Dat is wat mij betreft de les die we van Jan Bonekamp kunnen leren.”