12e Herdenking verzetsheld Jan Bonekamp met Conny Braam en Bas Vermaat

Het Bonekamp herdenkingscomité organiseert op vrijdag 4 mei, om 20.30 uur, al weer de twaalfde bijeenkomst om stil te staan bij het graf van Jan Bonekamp op de Westerbegraafplaats in IJmuiden.

De herdenking van de IJmuidenaar Jan Bonekamp en de strijd die hij met velen van zijn tijdgenoten voerde mag een bron zijn van inspiratie in een tijd van stormachtige politieke en economische ontwikkelingen. Van onverdraagzaamheid en intolerantie. Maar ook een tijd van strijdbare inzet van medewerkers in de zorg en de schoonmaak. Jongeren die strijden voor volwaardig werk en inkomen en de illegalen en ontheemden die vechten voor hun bestaan.

Bij de 12e herdenking spreekt, naast de bekende IJmuidense schrijfster Conny Braam, Bas Vermaat. Bas woont in Haarlem, werkt in de zorg en maakt als vakbondskaderlid deel uit van het bestuur van de FNV sector Zorg & Welzijn. Bas was ooit dienstweigeraar en lang actief tegen het militarisme. Nu staat hij voor een strijdbare en actieve vakbeweging en wil het FNV Offensief van onderop vorm en inhoud geven.

De 12e herdenking voorziet andermaal in een uitgebreid cultureel programma. Michel Zoetmulder blaast het Taptoe, Daan van Putten en Nicolette Knape brengen een lied van Cornelis Vreeswijk ten gehore, ‘Kameraden’, en Dasha Derzhavets zingt een Russisch lied over de oorlog.

Over Jan Bonekamp schrijft Conny Braam: “Jan Bonekamp behoorde tot de onverzettelijksten in de strijd tegen fascisme en racisme tijdens de bezetting. Op 21 juni 1944 stierf de IJmuidenaar Jan Bonekamp, 30 jaar oud, in handen van de Duitsers.”

Evenals in voorgaande jaren ontvangen de bewoners uit de straten die in Velsen zijn vernoemd naar verzetslieden elk een uitnodiging om met anderen stil te staan bij de naamgever van hun straat.

Door uw komst kunt u Jan Bonekamp en de strijd die hij samen met velen anderen voerde, herdenken. Opdat we niet vergeten…