11e herdenking van de verzetsstrijder Jan Bonekamp (1914-1944)

Het Bonekamp herdenkingscomité organiseert op woensdag 4 mei, om 20.30 uur, al weer de elfde herdenking van de IJmuidense verzetsstrijder Jan Bonekamp, bij zijn graf op de Westerbegraafplaats in IJmuiden (ingang Havenkade of Fultonstraat).

Over Jan Bonekamp schrijft Conny Braam: “Jan Bonekamp behoorde tot de onverzettelijksten in de strijd tegen fascisme en racisme tijdens de bezetting. Op 21 juni 1944 stierf de IJmuidenaar Jan Bonekamp, 30 jaar oud, in handen van de Duitsers.”

Bij deze herdenking spreekt, naast de schrijfster Conny Braam, de IJmuidenaar Theo Warmenhoven – bekend als de fietser in de recente documentaire ‘Zicht op water’ over de geschiedenis van het Noordzeekanaal en IJmuiden. Theo spreekt aan de hand van de familiegeschiedenis van zijn vader en oom, twee IJmuidense communisten. Oom Simon Warmenhoven werd op 22 januari 1943, samen met 9 anderen, gearresteerd, en op 2 februari gefusilleerd in de duinen bij Bloemendaal.

De 11e herdenking zal ook weer voorzien in een cultureel programma. Daan van Putten en Nicolette Knape brengen het lied ‘Van jou heb ik niets meer gehoord’ ten gehore. Een lied uit 1946 van het Zaanse verzetsduo Ber en Uut Hulsing. Inez Stapper, dochter van Bonekamps verzetskameraad Daan Stapper, zal het gedicht ‘Sterfbed’ van Truus Menger inleiden en voordragen.

Evenals in voorgaande jaren ontvangen de bewoners uit de straten die in Velsen zijn vernoemd naar verzetslieden elk een uitnodiging om met anderen stil te staan bij de naamgever van hun straat.

Door uw komst kunt u Jan Bonekamp en de strijd die hij samen met velen anderen voerde, herdenken. Opdat we niet vergeten…