10e herdenking van de verzetsheld Jan Bonekamp (1914-1944)

Het Comité ter herdenking van de oorlogsslachtoffers uit het IJmuidens verzet organiseert op woensdag 4 mei, om 20.30 uur, de tiende herdenking van de IJmuidense verzetsstrijder Jan Bonekamp, aan het graf op de Westerbegraafplaats in IJmuiden (ingang Fultonstraat).

Over Jan Bonekamp schrijft Conny Braam: “Jan Bonekamp behoorde tot de onverzettelijksten in de strijd tegen fascisme en racisme tijdens de bezetting. Op 21 juni 1944 stierf de IJmuidenaar Jan Bonekamp, 30 jaar oud, in handen van de Duitsers.”

Bij de tiende herdenking spreekt, naast de bekende IJmuidense schrijfster Conny Braam, de IJmuidenaar Peter Zoontjes – vooral bekend vanwege zijn clubliefde voor Telstar en opgegroeid in een ‘rode familie’. Zo kwam de bekende verzetsstrijder en Bonekamps verzetscommandant Jan Brasser (schuilnaam ‘Witte Ko’) na de oorlog veelvuldig over de vloer bij de familie Zoontjes in Beverwijk. Peter Zoontjes zelf werd actief in het ANJV, de naoorlogse jeugdorganisatie, opgericht door generatiegenoten van de verzetsstrijdster Hannie Schaft, het Haarlemse meisje met het rode haar.

De 10e herdenking zal ook weer voorzien in een cultureel programma. Daan van Putten en Nicolette Knape brengen twee in het Nederlands gezongen liedjes van Mikis Theodorakis ten gehore. Arthur en Ellen Alphenaar het lied ‘Van jou heb ik niets meer gehoord’. Ook zal een deel van het gedicht ‘De dood’ worden voorgedragen, dat door de schrijver Theun de Vries werd geschreven tijdens zijn gevangenschap in kamp Vught.

Evenals in voorgaande jaren ontvangen de bewoners uit de straten die in Velsen zijn vernoemd naar verzetslieden elk een uitnodiging om met anderen stil te staan bij de naamgever van hun straat.

Door uw komst kunt u Jan Bonekamp en de strijd die hij samen met velen anderen voerde, herdenken. Opdat we niet vergeten…