Conny Braam ‘ontdekt’ graf verzetsman Bonekamp

Door Anneke Wijsman, Haarlems Dagblad, 17 september 2004.

IJmuiden – Schrijfster Conny Braam heeft eindelijk het graf van de IJmuidense verzetsstrijder Jan Bonekamp gevonden. Braam die in haar laatste boek over Bonekamp schreef, leidde vorige week een groep gymnasiasten rond over de Westerbegraafplaats in IJmuiden, toen Jan Blokland haar het familiegraf aanwees.

Braam, die haar jongste boek aan de Velser Affaire wijdde, wist dat Bonekamp op de Westerbegraafplaats lag. “Bij de voorbereidingen voor mijn boek ben ik met foto’s in de hand met drie mensen gaan zoeken. Maar we konden de plek waar de urn van Bonekamp werd bijgezet in het familiegraf, niet terugvinden.” Bonekamp zat in de Tweede Wereldoorlog in een verzetsgroep met Hannie Schaft. Hij kwam om bij een verzetsactie en na de bevrijding is zijn urn bijgezet in het familiegraf op de Westerbegraafplaats.

De Westerbegraafplaats aan de Fultonstraat in IJmuiden, die lange tijd in verval was, wordt deels door vrijwilligers als Blokland onderhouden. Blokland wist als uitvoerder van de oud-katholieke begrafenisvereniging waar het graf van de verzetsman lag. “Dat wisten ze bij de gemeente ook.”

De Historische Kring Velsen pleitte bij de gemeente voor het behoud van de grafzerken met historisch belang, zoals die van Bonekamp. Het liefst houden ze de graven op hun plek maar mocht er dringend ruimte nodig zijn op de gemeentelijke begraafplaatsen dan zouden in ieder geval de zerken met historische waarde bewaard moeten blijven en bij elkaar worden gezet, oppert G. Hartendorf, voorzitter van de Kring. “In overleg met nabestaanden, als die er nog zijn.”

Braam suggereerde tijdens de rondleiding dat scholieren van het Gymnasium Felisenum het graf zouden adopteren zodat het er altijd netjes bij zou liggen. Rector Rours vindt dat desgevraagd een sympathiek plan, maar wil geen loze beloftes doen. De school zal over drie weken, bij de evaluatie van de introductiedagen, bekijken of het praktisch uitvoerbaar is om deze verplichting op zich te nemen.

Braam, die sinds kort naast de begraafplaats woont, heeft zich voorgenomen altijd voor bloemen op het graf te zorgen. Deze week maakte ze daar een begin mee toen ze het boeket dat ze bij een lezing in Beverwijk kreeg, naar Bonekamp bracht.

“Moet je voorstellen, hier ligt een van de grootste verzetsstrijders van de streek, sommigen zeggen zelfs van heel Noord-Holland. Het is goed voor IJmuiden dat het graf van zo’n grote verzetsstrijder meer bekendheid krijgt.”

Op de achterste rij, een stuk of wat graven rechts van het baarhuisje, ligt Bonekamps laatste rustplaats. Wie wat zand van de inktzwarte, gebroken steen wegveegt en met de vinger de ingegraveerde tekst volgt, leest:

geboren te IJmuiden 19-5-1914
overleden te Amsterdam 21-6-1944
Gevallen in een strijd voor vrijheid en recht