7e Herdenking verzetsheld Jan Bonekamp met Conny Braam en Levin Zühlke-Van Hulzen (21 jr.)

Het Comité ter herdenking van de oorlogslachtoffers uit het IJmuidens verzet organiseert op zaterdag 4 mei, om 20.30 uur, al weer de zevende bijeenkomst om stil te staan bij het graf van Jan Bonekamp op de Westerbegraafplaats in IJmuiden.

De herdenking van de IJmuidenaar Jan Bonekamp en de strijd die hij met velen van zijn tijdgenoten voerde mag een bron zijn van inspiratie in een tijd van stormachtige politieke en economische ontwikkelingen. Van onverdraagzaamheid en intolerantie. Maar ook een tijd van strijdbare inzet van medewerkers in de zorg, de schoonmaak en in supermarkten voor respect en solidariteit.

Bij de 7e herdenking spreekt naast de bekende IJmuidens schrijfster Conny Braam ook Levin Zühlke-Van Hulzen, die in Haarlem een belangrijke rol vervulde onder jonge collega’s bij een supermarkt. Door zijn nek uit te steken om de gewone naleving van de CAO af te dwingen, dus voor gelijke rechten en tegen de flexibiliteit.

Aansluitend op de herdenkingsplechtigheid op de Westerbegraafplaats zal in het Witte Theater aan de Kanaalstraat 257de film ‘Het meisje met het rode haar’, uit 1981van Ben Verbong worden vertoond, naar het boek van Theun de Vries. Met in de hoofdrollen Rennée Soutendijk en Peter Tuinman.

Deze verzetsfilm vertelt het verhaal van Hannie Schaft. Daarin speelt Jan Bonekamp een grote rol. Dat werd deze week nog weer eens benadrukt in een artikel in het weekblad Vrij Nederland van de hand van Erik Schaap. Vrij gekomen archiefstukken over de Zaanse politieagent Tonny Janssen brachten nieuw licht op de dood van Bonekamp en de latere arrestatie en executie van Hannie Schaft. In een welkomstwoord zal Conny Braam hierover enkele opmerkingen maken. De toegang tot deze film is gratis!

Over Jan Bonekamp schrijft Conny Braam: “Jan Bonekamp behoorde tot de onverzettelijksten in de strijd tegen fascisme en racisme tijdens de bezetting. Op 21 juni 1944 stierf de IJmuidenaar Jan Bonekamp, 30 jaar oud, in handen van de Duitsers.”

Evenals in voorgaande jaren ontvangen de bewoners uit de straten die in Velsen zijn vernoemd naar verzetslieden elk een uitnodiging om met anderen stil te staan bij de naamgever van hun straat. Dat gebeurt dit jaar ook in de omgeving van de Frans Halsstraat in IJmuiden, waar Jan Bonekamp zelf heeft gewoond.

Door uw komst kunt u Jan Bonekamp en de strijd die hij samen met velen anderen voerde, herdenken. Opdat we niet vergeten…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *